Bob Rietjens | Tech Lawyer

Smart Chart Modelcontracten

Het doorgeven van persoonsgegevens naar een land buiten de EEA (dat wil zeggen alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) is in principe verboden onder de AVG. Er zijn een paar uizonderingen op deze regel. De meest gebruikte uitzondering is het sluiten van zogenoemde model contracten (ook wel standard contractual clauses).

Erg doorzichtig is het gebruik van deze standaardcontracten niet. Zo zijn er nog altijd geen modelcontracten als een verwerker in de EEA een subverwerker buiten de EEA wil inschakelen. Daar heeft Article 29 Working Party (de voorloper van de European Data Protection Board) ooit wel een voorstel voor gemaakt, maar de Europese Commissie heeft de handschoen niet opgepakt. Hierdoor is er nog steeds geen geldig modelcontract voor verwerker-subverwerker.

De bestaande modelcontracten dateren uit 2004 (tussen twee verantwoordelijken) en 2010 (tussen een verantwoordelijke en een verwerker) zijn helaas nog niet in lijn gebracht met de AVG. Het is te hopen dat dit alsnog snel gebeurt en dat er dan tevens ook snel een model komt voor doorgifte tussen verwerker en subverwerker.

Tot die tijd moeten we het doen met de bestaande modelcontracten en de guidance die Article 29 hiervoor heeft gegeven. Om te weten welk modelcontract je moet gebruiken, heb ik een smart chart opgesteld. Daarin kun je zien welk modelcontract je in welke situatie kunt gebruiken.

Bekijk de smart chart hier.

Foto: Valantis Antoniades

 

Sluit Menu